Grill budowany własnoręcznie

Już niebawem długi weekend majowy i czas nieustannego grillowania :-) . Wiele osób przekonuje się do ogrodowych grilli aż do tego stopnia, że w sezonie letnim nawet różnego rodzaju mięsa na obiad przyrządza na takich urządzeniach. A jest w czym wybierać. Począwszy od tych tanich, blaszanych do jedno lub wielokrotnego użytku, poprzez elektryczne, gazowe aż na stałych, ogrodowych kończąc. Jeżeli mamy miejsce na taki stały punkt ogrodu to warto zainwestować w grill z prefabrykatów. Staje się to coraz bardziej popularne i w większości marketów budowlanych możemy zamówić taki gotowy, betonowy grill. Jednak ich kształt, wygląd jest ograniczony. Może warto pokusić się o coś swojego pomysłu, którego będzie zazdrościł nam sąsiad. Postaram się podać przykład wykonania takiego grilla i ogólny schemat działania przy jego budowie. Zachęcam do planowania, rysowania, kreślenia projektów swojego grilla i przystępowania do jego realizacji.

Do wykonania grilla wykorzystamy bloczki z Ytonga. Występują w różnych grubościach: 5; 7,5; 10 cm dzięki czemu bez większych Bloczek betonowyproblemów stworzymy nawet bardzo skomplikowane kształty. Do ich łączenia będziemy potrzebowali zaprawy do cienkich spoin. Oczywiście grill powinien spełniać również funkcję reprezentacyjną więc powinniśmy pomyśleć o jego wykończeniu np. za pomocą odpowiedniego tynku. Będziemy potrzebowali ruszt określonych wymiarów (również dostępny w marketach budowlanych) oraz zestawu narzędzi murarskich.

A teraz kilka wskazówek do jego wykonania:

  • wysokość na jakiej powinna znaleźć się podstawa czyli rusztu powinna być w granicach 60-70cm
  • wielość paleniska dla 4 osób powinna być nie mniejsza niż 40×70 cm
  • wysokość samego paleniska powinna wynosić 30-50cm

Warto pomyśleć o małym fundamencie pod grilla, którego najlepiej osadzić na delikatnej, kilku centymetrowej piaskowej posypce.

Kategoria: Porady majsterkowicza

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.